Weert Magazine artikel 2015:
Pagina 1 & Pagina 2

Algemeen
Grosfeld is een Weerter naam die al vele jaren synoniem staat aan het herstellen van schoenen. In 1927 was de eerste locatie gevestigd op de Laarderweg, waarna zij verhuisden naar de Hoogstraat en daarna vestigden op de Maaspoort. In het jaar 1946 bestuurde Bèr Grosfeld op de Emmasingel 24 te Weert het schoenenwinkeltje en de werkplaats. Bèr`s zonen Hub, Ton en later ook de jongste zoon Jo, hebben allen samengewerkt in het bedrijf. Zo vertelt Jo Grosfeld graag over de tijd dat zijn ouders een schoenenwinkeltje en werkplaats beheerden op het adres Emmasingel 24 in Weert. “Dat was na de oorlog. Het winkeltje was direct aan de straat. Als er klanten kwamen voor een reparatie, dan  moesten zij door de gang, dwars door de keuken, een klein erf oversteken en de werkplaats in. Daar zat mijn vader dan op zijn kruk, met nog een man of vier, vijf, waaronder mijn oudere broers Hub en Ton. Een schoen herstellen kostte toen veel tijd en iedereen liet dat ook doen. Iets weggooien, dat kwam bij niemand op.” Deze jongste zoon van Bèr  vestigde zich later in 1964 een deur verderop, namelijk op de Emmasingel 22. Zijn vader kreeg gezondheidsproblemen en hij kon hierdoor niet meer werken.

Acht jaar later kocht Jo het pand op de Emmasingel 77 en de zaak werd opgedeeld in twee winkels; links de dierenspeciaalzaak van zijn echtgenote Maria Zentjes en rechts de schoenmakerij. Jo herinnert zich de vijftiger jaren nog, toen de dames op naaldhakken liepen van 13 centimeter.” Voor ons waren dat gouden tijden, want die hakken braken om de haverklap af. Ik weet nog dat we ’s avonds en ’s nachts regelmatig moesten doorwerken om alles op tijd af te krijgen. Wij hadden toen de eerste snelschoenmakerij, met als uitgangspunt klaar-terwijl-u-wacht”. Maar tijden veranderen. De massale en goedkope productie van schoenen heeft tot gevolg gehad dat lang niet iedereen zijn schoenen nog laat herstellen. Een schoen van vier of vijf tientjes verdwijnt na intensief gebruik in de vuilnisbak of wordt aan het leger des heils gedoneerd. Alleen de duurdere – meestal geheel van leer gemaakte – schoen komt nog bij de hersteller terecht. In 1985 begon ook hun zoon Pascal in de zaak.

In het jaar 2000 zochten de mannen van Grosfeld een meer aansprekende locatie op de Langstraat 24. Pascal maakte hier zijn eigen zaak van en Jo handhaafde zijn schoenmakerij op de Emmasingel. Beiden moesten er aan wennen na 15 jaar ‘alleen’ te werken. Kennelijk beviel dat minder en samen met het feit dat Pascal behoefte had aan méér ruimte, werd gezocht naar een plek waar het familiebedrijf weer op één adres gevestigd zou kunnen worden. Dit werd gedaan op de hoek Langstraat/Wilhelminasingel. Na drie maanden slopen, stukadoren, timmeren en schilderen werd er verhuisd.

Sinds 15 maart 2003 is de locatie gevestigd op Langstraat 54  en dit is ook tot op heden de plek waar u terecht kunt voor de reparaties van uw schoenen. De schoenmakerij van Grosfeld is tevens ook geselecteerd door de SKNS, Stichting Kwaliteitsreparatie Nederlands Schoenfabrikaat. Dat is een initiatief van de Nederlandse topmerken van Bommel, Van Lier en Avang, waarbij zij de betreffende schoenmakerij een kwaliteitsgarantie geven. Bij reparatie wordt uitsluitend kwaliteitsmateriaal gebruikt en dát kunt u zien: in de schoen staat het logo van de fabrikant. Maar Grosfeld is niet alleen maar een schoenmakerij, want u kunt hier ook terecht voor een grote collectie naamplaatjes in emaille, rvs, dog- tags, engels gietijzer, het bijmaken van uw huis-, auto- of fiets-sleutel en voor het verbronzen, verzilveren of vertinnen van uw dierbare spullen. Ook heeft Grosfeld een stomerij/wasserij. En uiteraard voor alles wat u normaal in een Schoenmakerij mag verwachten: poetsmiddelen, veters, inleg- en steunzolen enzovoorts.

Kortom; de tijd dat de schoenhersteller, zittende op zijn kruk met de schoen tussen z’n knieën, met scherp glas, hamer en kopspijkers in de weer was, ligt geruime tijd achter ons. Maar toch staat hij nog steeds achter de machine en zijn vakmanschap bepaalt de kwaliteit van zijn werk. De monitor, het modem en een toetsenbord zijn in geen velden of wegen te bekennen. Het ambachtelijke element blijft.

Pascal Grosfeld, Jo Grosfeld, Maurice van Dalen & Sjoerd Jansen